keskiviikko 31. heinäkuuta 2013

Leipurin lapsia..

Tai siis olen leipurin lapsenlapsi.
Mummi on aikoinaan monta vuosikymmentä työskennellyt leipurina. Ja täytyy sanoa, että ukilla on ollut hyvät oltavat heräillessään pöytään missä tuoksuu tuoreet pullat ja karjalanpiirakat. Tämä oli myös yksi niistä monista syistä miksi lapsena mummolaan oli aina kiva mennä.

Ja uskallan väittää, että meidän mummin tekemät karjalanpiirakat on maailman parhaimpia!
Kyllä karjalan plikka on vaan osannut.
Mutta ei nyt mennä niihin piirakoihin kun en minä niitä ole leiponut vaan korvapuusteja!
Viime aikoina on ollut vaikeuksia, jostain tutkimattomasta syystä, saada sämpylätaikina kohoamaan. Ei vaan ole onnistunut millään. Ja pelko oli suuri, että tuhlasinko 14dl jauhoja korvapuustitaikinaan jos sekään ei kohoa. NO WORRY'S onnistu :)

Ohjeen otin TÄÄLTÄ. Pieniä muutoksia kyllä tein.

KORVAPUUSTIT

2pss kuivahiivaa
5dl valio laktoositon täysmaito
2 kananmunaa
2dl sokeria
2tl suolaa
1rkl kardemummaa
n. 14dl vehnäjauhoja
200g margariinia
Älkää antako ristikoiden häiritä taustalla ;)

Kuivahiiva kannattaa sekoittaa jauhojen sekaan, ettei se pala lämpöisessä maidossa (+42) linkin kautta löydätte, muut valmistusohjeet. Ja heidän ohjeissa on ihan normaalia hiivaa pussihiivan sijasta.

Minun oma vinkkini on jos kestätte hieman rasvaa, niin laittakaa sitä aina enemmän kuin mitä ohjeessa sanotaan. Se kyllä vaivaantuu taikinan joukkoon. Heidänkin ohjeissa on 150g-200g mistä se 150g olisi omasta mielestäni ollut aivan liian vähän. Pullista olisi tullut liian kuivia. Ainakin meidän perheen makuun ;) Olisin ehkä voinut laittaa jopa 250g rasvaa. Hieman kun laittaa enemmän, niin pullat on kosteampia ja maukkaampia. Tämä on mummini ohje. Ja aikoinaan cateringkoulussa, tämä oli ainoa (yksi niistä) kohta kun en toiminut ohjeen mukaan. Ja pullani kyllä saivat kehuja!
Ja sitten jauhoja laitan yleensä vähän testailemalla. Mielestäni ohjeessa oleva 16dl olisi ollut liikaa, tosin sekin oli sielä merkittynä noin määritelmällä.
Taikinaa kauliessa joutuu kuitenkin hieman käyttämään jauhoja, jottei pohja tartu pöytään kiinni, niin tässä tapauksessa pienempi määrä itse taikinassa riitti. Tietysti muuten riippuu paljon siitä mitä leivotaan.

Noin, pullat vaan voiteluiden ja raesokerin jälkeen uuniin ja tadaa, valmista!Ei muutakuin herkuttelemaan! Meni alta aikayksikön parempiin suihin kylmän maidon kanssa. Ja oli mieluisat tuliaiset naapuripirttiin.

Keskiviikko terveisin moona :)

ps. Jouduttiin muuten taikina kippaamaan boolikulhoon jauhojen vaivaamisvaiheessa kun normaali kulho ei riittänyt ja turvotusvaiheessa ei ainakaan, että varautukaan tarpeeksi isolla kulholla tai turvotusvaiheessa ainakin jakakaa kahteen erilliseen kulhoon. Tai puolita ohje ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti